Architectuur en de kracht van het internet!

Veel architecten hebben een aantal 'droomprojecten' in hun portefeuille. Als uitlaatklep voor hun creativiteit, als visitekaartje voor hun kantoor.
Meestal zijn dit projecten waarin ze niet gehinderd worden door regelgeving, 'moeilijke' klanten en financieel beperkingen.

Dit was initieel ook het vertrekpunt voor 'Casa Brutale' van OPA (Open Platform for Architecture).

Casa Brutale 1=

Maar nadat het midden 2015 op de website van OPA gepubliceerd werd ontstond er een regelrechte 'hype'.
Je kon geen architectuur site bezoeken zonder geconfronteerd te worden met het 'post-brutalisme' van 'Casa Brutale'.
Het was zelfs even trending op Twitter.

Ondanks een groot aantal artikels, vermeldingen en verwijzingen leek het project, met zijn klif en glazen zwembad, gedoemd om in de categorie van 'papieren architectuur' te verdwijnen.

Tot we even doorspoelen naar midden 2016 en lezen dat dit waanzinnige, schitterende en onmogelijke project een opdrachtgever heeft gevonden en gerealiseerd wordt.

Hoe is dit gebeurd en hoe maak je van een virtuele internet sensatie een reëel bouwproject?


Casa Brutale werd ontworpen als een omgekeerd Casa Malaparte, als een eerbetoon aan het Brutalisme, als een (in de woorden van de ontwerpers) een zuivere uitdrukking van de eenvoud en harmonie van de hedendaagse architectuur.

Het 'virale' was van bij de conceptie ingebouwd.
Laertis-Antonios Ando Vassiliou, stichtende partner van OPA, verwoordde het zo:
"Het volledige project werd in 4 maanden ontworpen met de expliciete bedoeling om het internet te kapen (to 'break the internet').
We wilden op alle mogelijk manieren een sensatie creëren om zo ons platform te promoten met een project dat optimaal onze ontwerpfilofie weergeeft
."

'Breaking the internet' verwijst naar de beroemde, beruchte cover van Paper Magazine met Kim Kardashian.



En het werkte.
In een tijdspanne van enkele weken verscheen het project op nieuwspagina's, architectuursites en design blogs, met onder meer vermeldingen als 'het perfecte stulpje voor James Bond' of 'indrukwekkender dan Falling Water'.

Casa Brutale 2=

Met al die media aandacht realiseerden de ontwerpers zich dat voor de volgende stap, van scherm naar klip, nog heel wat technische ondersteuning en know-how zou nodig zijn.
Geïntrigeerd door de hype en het stoutmoedige karakter van het ontwerp ging het internationale studie- en ontwerpbureau ARUP met hen in zee om alle stabiliteits- en geotechnische problemen aan te pakken.

In de tweede helft van 2015 werden ze gecontacteerd door een productiehuis dat het bouwproces wou filmen voor een internationaal kanaal, gespecialiseerd in documentaires.

Ondertussen kwamen er voortdurend e-mails binnen van projectontwikkelaars, investeringsfondsen, potentieel klanten en andere, minder ernstige, bedrijven. Alle berichten werden opgevolgd.

Eén e-mail leek net iets ernstiger en ambitieuzer dan alle andere. Tegen eind oktober kwam de nieuwe opdrachtgever langs en werd de bouwplaats vastgelegd: de rand van een berg in Libanon, op een hoogte van 1.600 meter.

Zonder de virale storm zou dit project, oorspronkelijk ingepland in een rotswand boven de Egeïsche zee, waarschijnlijk nooit werkelijkheid geworden zijn.

Casa Brutale 3=

Casa Brutale zorgde bij OPA voor een stroomversnelling. Ze werden uitgenodigd voor internationale wedstrijden en verwierven opdrachten in Libanon, Tokyo en Zuid-Afrika.

Wat kunnen we onthouden uit dit fascinerende verhaal?
Cliënten en leken hebben vandaag meer macht over architectuur dan ooit te voren.
Het internet is de plaats waar de magie plaats vindt.
Je kan er over discussiëren of dit een belediging is voor de artistieke integriteit van de architectuur, maar voor ambitieuze architecten, die zich willen onderscheiden, is er geen betere weg naar succes dan de massa van het internet.

Of zoals Laertis-Antonios Ando Vassiliou het zegt:
"Nu we zelf zo ver geraakt zijn, willen we al onze collega's aanmoedigen om een zelfde weg te volgen: Droom Groot, Ontwerp Groot en Publiceer Groot…"

Meer foto's van dit indrukwekkende project vindt je op de site van LAAV.


UPDATE!

Inmiddels hielden de partners van OPA de samenwerking voor bekeken en gingen ze elk hun eigen weg.
Casa Brutale wordt verder opgevolgd door LAAV architects, het nieuwe bureau van Laertis-Antonios Ando Vassiliou, gevestigd in Haarlem, Nederland.

De oplevering is gepland in de loop van 2017.