Bauhaus archief


monoskop=

Iedereen die zich professioneel, of louter uit interesse bezighoudt met architectuur wordt regelmatig geconfronteerd met de methodiek die in de jaren '20 van de vorige eeuw werd ontwikkeld in het Bauhaus instituut. De ideeën van Walter Gropius of Mies Van Der Rohe en anderen leven nog steeds voort in de huidige bouwwereld.

Bauhaus=

Vorig jaar verblijdde Monoskop de architectuur- en kunst gemeenschap met de publicatie (in downloadbare digitale versi) van een aantal belangrijke Bauhaus boeken.
Het Bauhaus instituut was kenmerkend in zijn experimentele en revolutionaire houding.
Met tot gevolg dat de overgebrachte kennis zelden in een algemeen toegankelijk formaat beschikbaar was.
De "Bauhaus bücher" werden gepubliceerd om de originele, kleine, studentengroep te laten kennismaken met de Bauhaus filosofie.

Later, na het sluiten van de school in 1933 door de nationaal-socialistische regering, bleken deze boeken van onschatbare waarde. Hun inhoud vormde een authentiek verslag van het Bauhaus onderwijssysteem.

Door het samenbrengen van theorie en praktijk vormen deze boeken, ontworpen door Moholy-Nagy, een testament van zijn creatieve ideeën.
Hij zag de gangbare manier van kennisverspreiding als het leveren van informatie aan studenten zonder het benadrukken van het belang van, en de verbondenheid met de wereld waarin zij leefden. Zijn boeken streefden naar de verduidelijking van deze context door gebruik te maken van stimulerende beelden en verhelderende (maar toch soms wat langdradig en etherisch) teksten.

Een groot deel van het werk van Moholy-Nagy werd beïnvloed door de futuristische dichters, Dadaïsten en de Russische Constructivisten.
Hun gebruik van creatieve expressie belichaamde de idee van een uniforme ervaring van tekstuele media met visuele communicatie.
In deze avant-garde werkstukken suggereerden de ruw diagonalen en de vette lettertypes de stijl van de destijdse advertenties.
De futuristische klemtoon op jeugd, snelheid en technologie weerspiegelt de veranderingen die het Bauhaus zocht te verwerken in zijn stijl.
De toekomst gerichte typografie communiceerde beweging en gaf de dynamische denkprocessen weer.

Het nieuwe concept van ruimte dat door het Bauhaus werd ontwikkeld, bleef niet beperkt tot de drie-dimensionale gebouwde ruimte.
Moholy-Nagy en andere belangrijke leraren in de school speelden met traditionele pagina-indelingen en ontwikkelden nieuwe design ontwerpen die de gevestigde boekdrukkunst manipuleerden en uitdaagden.
Door het benadrukken van de visuele kwaliteiten werden de boeken echte trend-setters, zowel door de tekstuele inhoud als door de design principes van de opmaak.

Deze digitale schattenkamer, met werken van visionaire architecten en kunstenaars zoals Walter Gropius, László Moholy-Nagy, Wassily Kandinsky, Paul Klee en anderen vind je in het Monoskop Bauhaus archief.


Veel leesplezier…